Göteborgsfamiljen presenterar nya planen för Skanstorget

När Göteborgarna 2018 bjöds in till att rösta om Skanstorgets framtid i något som av politiken kallades för demokratisk process så utelämnades det mest självklara alternativet. Nämligen att återskapa det salutorg som anlades 1889 och som revs 1941. Det är fortfarande samma detaljplan som gäller vilket innebär att ett bygglov borde kunna beviljas inom ett par månader från inkommen ansökan. Vi har konsulterat fastighetsutvecklare i staden och ställt frågan om hur lång tid det hade tagit att genomföra ett sådant här projekt och fått svaret att det skulle kunna vara genomfört inom två år från ett politiskt beslut. 

Man kan ställa sig frågan om Göteborg behöver fler salutorg och det är vi helt övertygade om. Göteborg är en av de snabbast växande städerna i landet och stadskärnan förtätas hela tiden. Om du även tar med de flöden som Västlänken kommer att generera så finns det inga som helst frågetecken. 

Det gamla salutorget bestod av 23 lokaler där alla hade sin egen entré från torget. Nuförtiden tenderar större lokaler att efterfrågas av näringsidkare så 12 lokaler samt en toalettdel hade mött samtidens behov bättre. 

Önskvärda näringsidkare hade varit några från det direkta närområdet såsom Alvar & Ivar, Linné Blommor, 4 Frukt, Hasselssons smörgåslucka samt några pärlor från regionen som tex. Kaprifolkött och Fiskvagnen vid Kungsporten i Billdal. Adderar du någon liten restaurang och ett ölkafé så har du skapat stadens härligaste torg.

Skanstorget var det mest förekommande motivet på vykort i början av 1900 talet och ansågs vara Sveriges vackraste torg och till och med det finaste i hela norra Europa. 

Göteborgsfamiljen har lämnat in Salutorgsplanen till Göteborgsförslaget om att uppföra torgbyggnaden på nytt. Om du gillar det du ser på bilderna så gå in HÄR och rösta så gör du det möjligt. 

Göteborgsfamiljen har ingen ambition att bygga och äga fastigheten eller att driva verksamhet på salutorget men kan absolut göra det om det krävs för att det ska bli av. Vi brinner för att göra Göteborg roligare (och vackrare) och Skanstorget ligger såklart oss varmt om hjärtat. 

Föregående
Föregående

Moreno Megaquiz 2.0

Nästa
Nästa

Jan Eneroth vernissage